piątek, 28 sierpnia 2015

Naleśniki z truskawkami


Letnią porą przychodzi ochota na aromatyczne dania przygotowane na bazie owoców, bądź chociaż z dodatkiem tych smacznych składników. Przykładem takiej potrawy mogą być naleśniki z truskawkami. To smakołyk, w którym rozsmakują się zarówno dzieci, jak i dorośli. A oto cała tajemnica, jak je przygotować.



Chcąc przygotować ciasto na naleśniki, wystarczy jedynie połączyć takie składniki jak: 2 jajka, 1 szkl. wody gazowanej, 1 szkl. mleka, 15-20 dag mąki, szczyptę soli. Mikser dokładnie połączy wszystkie produkty i pomoże uzyskać jednolitą, lejąca się masę. Wówczas wystarczy jedynie usmażyć cienkie naleśniki. Ważne tylko, aby nie były zbyt tłuste.





Na usmażone naleśniki trzeba położyć pokrojone i umyte już truskawki. Zawinięte należy odsmażyć na maśle, w celu uzyskania rumianego koloru. Jeszcze ciepłe można posypać cukrem pudrem i takie będą gotowe do spożycia. Jeżeli ktoś ma szczególne oczekiwania co do sposobu podania, też nie ma z tym problemu. Niektórzy łączą je z bitą śmietaną albo z lodami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz