piątek, 18 września 2015

Barszcz czerwony z młodych buraków


Przygotowanie barszczu czerwonego z młodych buraków nie powinno nikomu sprawiać problemu. To popularna zupa, która najlepiej smakuje, kiedy przygotowana jest z ekologicznych, świeżych buraków. A oto przepis.


Pięć buraków, marchewkę i pietruszkę należy obrać i pokroić na kawałki, a następnie tak przygotowane warzywa zalać bulionem (1,5 litra). Do tego dodać 3 listki laurowe, ziele angielskie (kilka ziarenek), pieprz. Taką kompozycję warzyw i bulionu należy gotować przez około pół godziny. 



Następny etap przygotowywania zupy, obejmuje dodanie połowy pokrojonej cebuli i łyżeczkę majeranku. To trzeba ponownie postawić na gaz i gotować przez 15 minut. Po zestawieniu z ognia, należy zetrzeć buraka na grubych oczkach. Barszcz w takiej postaci trzeba pozostawić na około 5 minut, a następnie przecedzić. Dopiero wtedy można podawać do zjedzenia.





Barszcz z młodych buraków można podawać z uszkami, krokietami i pasztecikami. Równie dobrze będzie smakował w czystej postaci, bez dodatków, ale to już kwestia indywidualnego gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz