czwartek, 17 grudnia 2015

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa, to sycące danie, które połączy oczekiwania miłośników zup i dań mięsnych. Bogata w przyprawy i aromaty doskonale rozgrzewa z mroźny czy deszczowy dzień. Gdy dodamy do niej duże ilości warzyw zyskuje nie tylko na swoim smaku, ale także na wartościach odżywczych.  Bez wątpienia, kto raz spróbuje zupy gulaszowej, to zostanie jej fanem.

Aby przygotować duży garnek zupy gulaszowej potrzebujemy:
Około 1 kg różnego rodzaju mięsa
1kg pieczarek
Papryka około 4 sztuk
Cebula, czosnek, marchewka (po 1 sztuce)
5 dużych ziemniaków
Wcześniej przygotowany bulion, w ilości by zakrył wszystkie składniki umieszczone w garnku
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Tłuszcz do podsmażenia składników (najlepiej smalec)
Koncentrat pomidorowy
Dodatkowo: pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i potarty ser żółty

Mięso kroimy i podsmażamy razem z cebula, wcześniej marynując je przyprawami. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Do tego dodajemy warzywa pokrojone w kostkę czy słupki. Całość przyprawimy dodając liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu. W czasie gotowania dodajemy podsmażone pieczarki i paprykę oraz ziemniaki. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Zupę podaje się ciepłą z chlebem posypaną obficie serem i ogórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz