wtorek, 14 lutego 2017

A co do kanapek?

Dostępne w sklepach wędliny, serki czy smarowidła na kanapki często nie są specjalnie wartościowe, a poza tym po dłuższym czasie ich jedzenia można się nimi solidnie znudzić. Jeśli ktoś ma czas na własnoręczne przygotowywanie past kanapkowych, ma do wyboru bardzo wiele możliwości, a wszystkie te smarowidła są nie tylko pyszne, ale i zdrowe.


Najpopularniejszą pastą kanapkową, jaką można przyrządzić w domu, na pewno jest pasta jajeczna. Poza tym godne polecenia są pyszne pasty rybne - z makreli, łososiowa czy - rzadziej wybierana - śledziowa. Ponadto można przygotowywać własne wariacje na ich temat, na przykład z korniszonami, marynowanymi grzybkami, prażoną cebulką i innymi dodatkami.

Bardzo ciekawe są przepisy na pasty wegetariańskie, na przykład z cukinii, czerwonej fasoli, bobu czy soczewicy. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i można je przez jakiś okres przechowywać w lodowce, mogą być więc doskonałą propozycją na śniadania i kolacje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz