wtorek, 22 września 2015

Barszcz czerwony na boczku


Przygotowanie barszczu czerwonego na boczku jest bardzo proste, a zupa jest na tyle smaczna, że z chęcią zje ją cała rodzina.




 Do przygotowania barszczu potrzebne są następujące składniki: 1 kg buraków, 0,5 kg chudego boczku gotowanego wędzonego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, czosnek, przyprawy.
Buraki należy obrać, pokroić, zalać wodą i odstawić na całą noc. Do tego dodać pozyskane z boczku skóry i tak gotować przez pół godziny. Dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek i gotować przez kolejne 15 minut. Pokrojony boczek zarumienić na patelni z cebulą w kostce. Boczek wraz z cebula wrzucić do barszczu. Tak przygotowaną zupę należy jeszcze tylko przyprawić zgodnie z indywidualnym smakiem.





Powyższy przepis przyczynia się do uzyskania ładnego kolorystycznie barszczu o niesamowitym aromacie wędzonki i czosnku. Jest to zupa słodka i jednocześnie kwaśna. Dla uzyskania jeszcze bardziej oryginalnego smaku, można dodać na przykład suszone grzyby. Wówczas zupa będzie nie tylko obłędnie smakowała, ale też równie apetycznie pachniała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz